Hot Hot Heat, airco to the rescue!

Het belooft heet te worden dit weekend! Maar spaar je autobatterij en je verbruik! De autobatterij krijgt het niet alleen in de winter hard te verduren, ook in de zomer moet het beestje flink met zijn spierballen rollen als de temperatuur richting de 30 graden gaat. Om lief te zijn voor je batterij en je brandstofverbruik in hete dagen de volgende tips…

Stap 1: vermijd de hitte!

  1. Screen de parking! Zoek een plaatsje in de schaduw of ga als een echte padvinder na hoe de zon zich beweegt en waar de schaduw zal zitten binnen een paar uur. De echtgenoot staat er nooit bij stil en geeft me een pluim als ik mijn natuurinstincten laat spreken. Mind you, parkeren onder bomen = vogelpoep. Dubbel zo erg als je met een open cabrio op stap bent.
  2. Haal de bomma in jezelf boven en leg een scherm OP je raam. In de nineties kreeg je bij het betere pompstation kartonnen exemplaren met afbeeldingen van een onbewoond eiland met palmbomen om achter je raam te zetten. Die hielpen wel om een heet stuur en hete leren zetels te vermijden maar de auto warmt wel flink op! Je raam vanbuiten afdekken is daarom beter.
  3. Als je auto op een veilige plaats staat, kun je je ramen een centimetertje open zetten. Op de meeste modellen werkt dit truukje: je kan een kwartiertje voor je vertrekt, alle ramen in één keer doen zakken met je autosleutel. Hou de “open” knop enkele seconden ingedrukt en je 4 raampjes zakken. Laat je de knop los, blijven je raampjes op die afstand geopend. Mind you, in het pollenseizoen is dit een minder goed idee, hoe klein de opening ook mag zijn, de kleine snodaards geraken binnen.
  4. Heb je leren zetels, dan kan een sponsen handdoek je veel leed besparen, leg hem op je zetel en je kan zonder kreet te slaken gaan zitten.
  5. Hou je stuur uit de zon, leg er een tijdschrift, een sjaal, een handdoek,… over zodat je toch je stuur veilig in handen kan houden als je vertrekt.

Stap 2: als het al koekenbak is in die hete oven van je!

  1. Bij aankomst aan de hete wagen: zet alles open zodat de grootste warmte kan ontsnappen: ramen open, kofferbak open als je met een hatchback rijdt en laat maar luchten. Of gebruik deze tip die ik op YouTube zag! Het ziet er volslagen idioot uit maar het helpt echt!
  2. Stel de temperatuur van je airco niet te laag in: de regel is een verschil van 5 graden met de buitentemperatuur. Kwestie van geen thermoshock op te lopen en een verkoudheid op te doen!
  3. Niet te snel, teveel laten koelen. Zet je ventilatie niet volledig open maar laat je systeem trager maar zeker de ruimte afkoelen. Je motor zal je dankbaar zijn!

Ik hoop dat deze tips nuttig zullen blijken in deze warme dagen! Take care and stay hydrated!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s