Is groen wel echt groen?

Een vraag die me altijd bezig houdt… Is groen wel echt groen? Of gaat het om een marketingstunt om een nieuw publiek aan te trekken? Is het een druppel op een hete plaat in tijden van  goedkope luchtvaarttickets? Waaraan denk ik zo?

Ten eerste: mijnbouw om de edele metalen te ontginnen die in batterijen worden gebruikt. De mijnbouw heeft niet meteen de beste reputatie. Er is veel uitbuiting zoals kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden. Meestal zijn edele metalen te vinden in landen en continenten waar het niet zo nauw genomen wordt met de veiligheidsregels, arbeidsomstandigheden en verloningen. Edele metalen zitten in heel erg veel gebruiksgoederen. In het gigantisch aantal verkochte Apple Iphones alleen al. Dus de vraag ernaar rijst de pan uit. Dusja, daar denk ik aan. Dat er kinderen zouden moeten wroeten in mensonwaardige omstandigheden om een batterij voor een “groene” te maken, dat knaagt toch aan mijn geweten.

Ten tweede: groener rijden betekent vooral minder rijden (de verplaatsing naar bakker en beenhouwer, indien mogelijk scholen en crèches te voet of met de fiets te doen), kleiner rijden (minder SUV’s) en meer aangepast naar ons rijgedrag (vele Belgen rijden jaarlijks minder dan 10.000km rond de kerktoren, daar hebben we geen breaks voor nodig). Bij groene wagens zien we een evolutie naar meer range en meer power. Bij de premium merken gaat elektrisch vooral over meer pk’s, evenals bij hybrides. Niet meteen de nobelste evolutie. Een beetje teleurstellend vind ik. Meer pk’s is niet groener, is niet verkeersveiliger. Steeds meer merken kondigen de overstap aan naar elektrische modellen. Ik ben benieuwd of die meer het groene gedachtegoed in ere zullen houden.

Schotland_2015_2Ten derde: wat baadt het groener te rijden als we met z’n allen om de haverklap vliegtuigreizen maken, avocado’s blijven eten tijdens de winter omdat we Pascale haar boeken volgen, we bio-broccoli kopen die in folie verpakt van het veld komt, enz… Het lijkt me als we écht iets willen doen voor Moeder Natuur, we op wel meer vlakken ons beste beentje moeten voor zetten. But hey, that’s just me. Ik snap dat het geitenwollensokken-verhaal voor veel mensen hier net iets te ver gaat.

Groen valt dus met een korreltje zout te nemen. Wat denk jij? Is heel de groene historie een verkoopspraatje? Laat het mij weten in de commentaar!

Een artikel dat eind 2017 verscheen over het thema op drivr.be kun je hier lezen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s