Winterbanden for the win!

Ik weet niet hoelang jullie erover gedaan hebben om thuis te komen in het winterweer maar ik deed 1u25min over een luttele 5km rechtdoor!

Hoe kwam dat: 1) sneeuw 2) veel sneeuw 3) nog meer sneeuw.

Het verkeer stond zo goed als stil. Van waar komen al die auto’s vroeg ik mij af? Is dit het verkeer dat hier dagelijks voorbij komt en in goede weersomstandigheden vlot voorbij rijdt?! Het verkeer stond stil van +/-16u tem 20u op de toegangsweg naar de stad. Te Gek Voor Woorden. 

Ik stond vast door een vrachtwagen die niet meer vooruit kon rijden, hij had totaal geen grip meer op het wegdek en bleef mooi ter plaatse patineren. De bestelwagen voor mij – van het uit de kluiten gewassen Mercedes Sprinter type – deed een poging om de vrachtwagen voorbij te rijden over de parkeerstrook maar moest ook zijn poging staken. OK, nu was het aan mijn beurt. Ik mocht het proberen van de bestelwagenman maar aan zijn stem te horen had hij niet veel vertrouwen in de operatie. Mais bon, ik heb al mijn moed samen geraapt en geprobeerd de parkeerstrook waar zonder overdrijven zeker 10cm sneeuw lag, te doorploegen.

En dat ging… wonderwel. Als een mes door boter. Dat brengt me bij alle discussies over het verplichten van winterbanden… Verplichting brengt meestal het tegenovergestelde met zich mee. Mensen voelen zich niet graag verplicht. Maar het sensibiliseren en de meerwaarde aantonen van winterbanden, daar ben ik méér dan voor. Bel me maar als er een promofilmpje nodig is!

Ik hoor je al denken: “Maar het sneeuwt maar één dag op een jaar in België, waarom die dure banden kopen?” Omdat winterbanden niet alleen voor sneeuwomstandigheden zijn, dat de diepere groeven ook erg hun nut bewijzen bij een kletsnat wegdek! Bij aquaplanning op de snelweg bijvoorbeeld. En hoeveel dagen het ferm regent op een jaar in België, tja, die vallen bijna niet te tellen.

“Ja, toch veel te duur hoor”, blijf je denken. Wel: ik heb er nu 86.500km op de teller staan. Dat met mijn eerste set zomer- en winterbanden die ik in 2011 (!) aankocht. Eigenlijk komt dat op hetzelfde neer hoor. Enkel de kost voor het verleggen van je banden moet je rekenen. En dat is peanuts of met wat geluk heb je een handige buurjongen.

In vergelijking met alle verhalen die ik hoorde –  ik kan ze niet meer op één hand tellen – “ik had mijn auto totaal niet onder controle”. Dan vraag ik me af of het wel verstandig was de weg op te gaan. Verhalen als “ik schoof altijd naar het linkervak”, “ik kwam steeds dichter bij de geparkeerde auto’s”… Dan ben ik héél blij dat ik mij die panische angsten bespaar. Dat ik niet huilend achter mijn stuur zit op die ene avond dat het sneeuwt in België. Dat ik zo mijn kind niet moet meenemen in de auto. Integendeel, ik zit rustig en geconcentreerd achter het stuur. En mijn machien met winterbanden en ik, wij doen dat goed samen in de sneeuw. Ik ben ervan overtuigd dat het verkeer iets beter zou lopen, moesten er meer mensen met winterbanden op de weg zijn.

Noot: Begrijp me niet verkeerd: je snelheid aanpassen aan de weersomstandigheden is bij elk weertype een must. Daar kunnen geen winterbanden, veiligheidssystemen of een goede bewaarengel tegen op! En iedereen heeft zijn financiële prioriteiten, als je liever 300€ aan een postzegel of een postuurke hangt, all respect and à la bonne heure!

Wat denk jij? Winterbanden toch verplichten? Ben je overtuigd van winterbanden of zie je er het nut niet van in? Laat het mij weten in een reactie! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s